Magen delar sig, vad är rectus diastas?

Vad är rectus diastas?

Magen har många lager med muskler och den yttersta heter rectus abdominis. Det är den som ser ut som en tvättbräda när vi är smala och vältränade. Den består av två stråk, muskelbukar. När vi blir gravida utsöndras hormonet relaxin. Det gör att våra muskler blir lite slappare och det kan då göra att rectus abdominas delar sig och man får en ”spricka” mellan muskelbukarna. Det hela ökar på av att magen växer. Det här kallas diastas och brukar normalt gå tillbaka en tid efter förlossningen.

Rectus abdominis
Den raka bukmuskeln som kallas rectus abdominis.

Hur gör man för att ta reda på om magen delat sig och i så fall hur mycket?

Jo, bästa sättet är att lägga sig ner på golvet, böj benen något så du kan sätta i fötterna. Lyft sedan upp huvudet. Känn efter med fingrarna i en linje upp och ner från naveln. Hur många fingrar får plats mellan muskelbukarna? Är det mer än 3 cm har det betydelse för bålstabiliteten.

Känn också efter hur långt den delar sig, alltså både under och ovan naveln. Hur djupt är det? Det är egentligen djupet som är av störst betydelse. Är det helt mjukt utan stopp kan det försvåra bålstabiliteten även om det är mindre än 3 cm mellan muskelbukarna. Läs mer om det HÄR.

Då är det bra om man tränat på att hitta och bli stark i den muskel som ligger allra djupas av magmusklerna, den som jag nämnt många gånger, transversus abdominis (Ta). Läs mer om det HÄR.

Påverka diastasen!

Med hjälp av dessa kan man till viss del påverka diastasen. Prova att ligga på samma sätt som tidigare, på rygg med fötterna i. Spänn nu Ta och lyft därefter upp huvudet. Har diastasen förändrats? Blivit smalare eller fått ett stopp på djupet? Jättebra! Då kan du kontrollera dina djupa magmuskler! Om inte, måste du komma igång och träna dem på en gång. Gå in på länken ovan och börja från början. Du behöver de här musklerna varje dag, hela tiden!

Det finns ett hjälpmedel som kallas abhealer. Den rekommenderas att ha på sig när man tränar. Läs mer på den här sidan.

Är det svårt och du behöver coaching, hör av dig till mig så ska jag hjälpa dig!

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande

 

 

 

Kommentera gärna, bra eller dåligt eller kanske en fråga!

%d bloggare gillar detta: